Внимание!!! Условията благоприятстват развитието на фузариум по класа!

Внимание!!! Условията благоприятстват развитието на фузариум по класа! May 3, 2023, ALL

Уважаеми партньори, в отглеждането на пивоварен ечемик, ние от Суфле Агро България, смятаме за необходимо да Ви информираме, че годината предполага задължително прилагане на фунгициди за предотвратяване на заразяването от фузариум по класа на пивоварния ечемик Т2.

В момента метеорологичните условия създават сериозна предпоставка за заразяване с една от най-сериозните болести, засягащи зърнените култури – фузариум по класа на пшеницата и ечемика. Това твърдение на специалистите на Суфле Агро България се основава на обективното съчетание на двата основни фактора за това: критичната фаза на ечемика към момента – изкласяване-цъфтеж и метеорологичната прогноза, която е за продължаващи чести превалявания през последните дни на април и май месец. Топлото и влажно време в периода на изкласяване-цъфтеж е изключителна предпоставка за възникване на заразяването. При силно развитие на болестта загубите от реколтата могат да достигнат до 50%.

Фузариумът по класа на ечемика и пшеницата е заболяване, причинено от гъба от рода Fusarium. Тази фитопатогенна гъба причинява значителна вреда – заболявания на растенията, животните и човека. 

Дъждът, падайки на земята, изстрелва нагоре спорите на Fusarium, които живеят в и на повърхността на почвата. Ако влагата в посева се задържи в продължение на 2-3 дни, гъбата се развива катастрофално.

За да се предпази ечемиченият клас от фузариум, се използва набор от мерки за предотвратяване на заразяване на растенията по време на вегетационния период: третирането на ечемика с фунгициди по време на фенофази Флагов лист-изкласяване-цъфтеж дава оптимален резултат. Най-ефективният клас фунгициди към момента са съдържащите триазоли. Активните вещества са Тебуконазол и Протиоконазол и от двете трябва да се внесат по 25 гр. активно вещество на декар, като дозата се изчисли според съдържанието на активно вещество в търговския продукт, който ще изберете. Необходимо е да се вземе предвид навременността на употребата на тези продукти и способността на стопанството да извърши третирането на посевите за кратко време, тъй като патогенната гъба в благоприятни за нея условия се разпространява с голяма скорост. Оптималният период за третиране на ечемика и пшеницата се счита флагов лист - изкласяване – от 2 до 4 дни преди началото на цъфтежа.

С какво е опасен фузариумът? Химичният състав на засегнатото зърно се променя значително. Протеинът се разлага, фибрите и нишестето се унищожават. Глутенът спира да придава еластичност на тестото. Консумацията на зърно от заразен ечемик и пшеница води до отравяне на хора и животни и до трайни увреждания.

Моля, за допълнителна информация, не се колебайте да се свържете с нашите представители по региони.

Надявам, се че и в тези натоварени с работа пролетни дни, ще продължите да се грижите за пивоварния ечемик с грижата на добри стопани, както е било до сега и няма да позволите проваляне на посевите. Вярвам, че ще получите отлични добиви и резултати, от които заедно ще бъдем доволни по време на жътва.

Latest news

31 jan

Soufflet Agro Bulgaria at the AGRA

Soufflet Agro Bulgaria will be present at the International Trade Fair for the Agricultural Sector (AGRA)! The event will take place in Plovdiv fro...

More
21 nov

ПРОДУКТОВ КАТАЛОГ 2023

Уважаеми партньори,
 

Всяка година SOUFFLET SEEDS доказва предимствата на своята иновативна генетика във все по-предизвикателни климатични и иконо...

More